Herkenrode + stadswandeling Hasselt

Tijdens dit bezoek neem ik je mee op ontdekkingstocht doorheen Herkenrode. Alle verborgen schatten en parels komen aan bod. Aansluitend op deze tour trekken we naar het stadscentrum van Hasselt, onze Limburgse hoofdstad. Na de Franse Revolutie werden namelijk verschillende schatten van Herkenrode overgebracht naar Hasselt. Denk maar aan de schilderijen en schedelrelieken van Herkenrode in de St. Quintinuskathedraal, de monstrans van Herkenrode (1286) in het Stadsmuseum en de Virga Jessebasiliek waar het hoofdaltaar, de zijaltaren en 2 mausolea uit de voormalige abdijkerk staan. Daarnaast bezoeken we ook het Refugehuis, waar de zusters vroeger heen konden trekken in geval van nood. 

Vooraleer we richting Hasselt trekken, brengen we een bezoek aan de Paardenstallen voor een lunch of koffie met Limburgse vlaai

Prijs: 14€ per persoon*. Groepen van minimaal 9 personen**. 

*Exclusief inkom belevingscentrum Herkenrode en lunch of koffie met vlaai. 

** Ook alleen of in kleinere groepen ben je welkom. Neem in dat geval contact op om de prijs verder af te spreken. 


Herkenrode + 'Kruiden- en Inspiratietuinen'

We beginnen de tour met een bezoek aan de abdijsite Herkenrode en het schitterende Belevingscentrum. ' s Middags of tussendoor brengen we een bezoek aan de Paardenstallen voor een lunch of koffie met Limburgse vlaai


Na een deugddoende pauze trekken we naar de 2ha grote 'Kruiden- en Inspiratietuinen' van Herkenrode. Hier vind je meer dan 450 verschillende soorten kruiden en planten en leer je alles over Hildegarde von Bingen, een belangrijke figuur uit de 12de eeuw.


In de Inspiratietuinen vind je nog iets héél bijzonders, namelijk de langste ononderbroken meridiaanlijn ter wereld! Goed voor 225 meter.

Ook zijn er prachtige kunstwerken te bewonderen.

Prijs: 14€ per persoon*. Groepen van minimaal 9 personen**. 

*Exclusief inkom belevingscentrum Herkenrode en lunch of koffie met vlaai. 

** Ook alleen of in kleinere groepen ben je welkom. Neem in dat geval contact op om de prijs verder af te spreken. 


Herkenrode + bezoek aan Clavis - Uitgeverij van kinderboeken

Starten doen we weer met een bezoek aan de abdijsite Herkenrode en het schitterende Belevingscentrum.
Na deze tour trekken we naar Clavis Uitgeverij, de grootste Vlaamse uitgever van kwalitatief hoogstaande kinderboeken. Clavis is gelegen in de stallingen zuid van de Abdijsite

Een mix van cultuur en leesplezier!

Prijs: 10€ per persoon*. Groepen van minimaal 9 personen**. 

*Exclusief inkom belevingscentrum Herkenrode. 

** Ook alleen of in kleinere groepen ben je welkom. Neem in dat geval contact op om de prijs verder af te spreken.  


Herkenrode + degustatie Herkenrodebieren

Starten doen we ook nu met een bezoek aan de abdijsite Herkenrode en het schitterende Belevingscentrum.
Na deze tour trekken we naar de Tuiltermolen, thuisbasis van vrijwilligersorganisatie vzw Herkenrode, waar we de verschillende Herkenrodebieren kunnen degusteren en de bijhorende abdijproducten zoals Herkenrode kaas, honing, appelsap, Herkenrode Jenever, Vlierbloesemlikeur en Sleedoornlikeur


In 2007 werden de molen en het bakhuis gerestaureerd. Er worden regelmatig broodjes en pizza's in gebakken.
Een aanrader voor liefhebbers van cultuur en gastronomie! 

Prijs: op aanvraag. Groepen van minimaal 9 personen*.

* Ook alleen of in kleinere groepen ben je welkom. Neem in dat geval contact op om de prijs verder af te spreken.  


Kloostersite Herkenrode

Bezoek aan de Abdijsite Herkenrode en het Belevingscentrum + Klooster van de zusters van het H. Graf

Voor de liefhebbers heb ik ook een religieus arrangement uitgewerkt. De religieuze dimensie van de Herkenrodeabdij is nog steeds levend dankzij de aanwezigheid van de zusters Kanunnikessen van het H. Graf die in 1970 een gedeelte van de vervallen abdij aankochten en restaureerden.
In het mooie, witte 18e eeuwse abdisgebouw openden zij een bezinningscentrum en in 1984 verhuisden zij naar het huidige klooster met het prachtige abdiskwartier uit de 16e eeuw.

In de gewelfde kelders van dit gebouw maken we, via de tentoonstelling ‘Van Jeruzalem tot Herkenrode’, kennis met 900 jaar geschiedenis van de Orde van het Heilig Graf, vanaf het ontstaan in 1099 in de Heilig-Grafkerk in Jeruzalem.


In de sobere, moderne kerk van het klooster staat het lege graf centraal. Dit lege graf is symbool van de verrijzenisspiritualiteit en hoopvolle levensvisie van de zusters dat niet de dood maar de Liefde het laatste woord heeft.

Prijs: op aanvraag. Groepen van minimaal 9 personen*. 

* Ook alleen of in kleinere groepen ben je welkom. Neem in dat geval contact op om de prijs verder af te spreken.  


Kapel van Spalbeek

Abdijsite Herkenrode + bezoek aan de kapel van Spalbeek met zijn middeleeuwse muurschilderingen

Tijdens deze tour beginnen we op de abdijsite van Herkenrode (zie arrangement hierboven) en trekken we daarna door naar Spalbeek. De H. Elisabeth van Spalbeek °1247, ook Elisabeth van Herkenrode genoemd, was een middeleeuws mystica.
In Spalbeek, een deelgemeente van Hasselt, op een boogscheut van de Abdijsite van Herkenrode, liet abt Willem van Rijckel in de 13de eeuw een kapel bouwen. In deze kapel was een kamer met het ziekbed van Elisabeth. Zij was een lekenvrouw die een verregaande devotie aan de dag legde. Het koor van de huidige kapel zou volgens de legende het enige restant zijn van de vroegere kapel.


Op de wanden van dat koor werden in de tweede helft van de 14de eeuw muurschilderingen aangebracht.
Ook Filips, abt van de abdij van Clairvaux (Frankrijk) bezocht in 1267 de abdij van Herkenrode. Ook Elisabeth bezocht hij.
Een merkwaardig verhaal met twee lagen...


Abdijsite Herkenrode + het Begijnhof van St. Truiden

Vrouwenabdijen en begijnhoven: Herkenrode - Sint Truiden

In tegenstelling tot kloosterzusters legden begijnen alleen een gelofte van kuisheid en gehoorzaamheid af. Zij leefden niet naast maar in de maatschappij, hadden geen stichteres, geen orderegel en zorgden zelf voor hun levensonderhoud.

Waar adellijke dochters vaak een onderkomen vonden in kloosters en abdijen, ontwikkelden begijnhoven zich meestal in een stedelijke context: met liefdadigheid en gebed stelden de bewoonsters zich ten dienste van hun eigen stadsgenoten.

We vergelijken de moniale met de beginale vrouwengemeenschappen tijdens een bezoek aan de adellijke abdij van Herkenrode en het Begijnhof van Sint-Truiden. Dit werd overigens in 1258 voor arme begijnen gesticht.

De begijnhofkerk beschikt over 37 unieke middeleeuwse muurschilderingen met voorstellingen van heilige en mystieke vrouwen die het geestelijke leven in Europa aanschouwelijk illustreren.

Paul Marchal schreef het boek “De begijnen een Europees verhaal. 800 jaar begijnen in Europa” en is graag een van uw gidsen.

Prijs: 20 € per persoon*. Groepen van minimaal 9 personen**.

*Exclusief inkom Belevingscentrum Herkenrode en lunch of koffie met vlaai. "De begijnen een Europees verhaal. 800 jaar begijnen in europa" - ISBN 9789464073263

** Ook alleen of in kleinere groepen ben je welkom. Neem in dat geval contact op om de prijs verder af te spreken.  


Voorwaarden

  • Alle arrangementen kunnen gegidst worden in het Nederlands, Frans, Engels en Italiaans.

  • Gidsen in het Duits of andere taal is op aanvraag.

  • Lunch in het zelfbedieningsrestaurant “De Paardenstallen”: iedereen kan afzonderlijk betalen of  er kan met 1 rekening voor de ganse groep gewerkt worden. WEGENS DE STRENGE CORONAMAATREGELEN MOGEN WE GROEPEN VAN MEER DAN 10 PERSONEN NIET MEER AAN 1 TAFEL ZETTEN. indien de groep groter is, kan deze natuurlijk verdeeld worden over verschillende tafeltjes. 

In samenwerking met de Paardenstallen, Tuiltermolen, Clavis en de Lavendelhoeve